Mahkemede ara karar ne anlama gelir?
Ara kararlar genellikle mahkeme işlemlerinin başında veya ortasında verilen ara kararlar olarak anlaşılır. Bu tür kararlar mahkeme için delil toplama, taraflar arasında uzlaşmaya varma veya davayı ele alma gibi konularda verilir. Ara kararlar davayı sonlandırmayan ancak yalnızca belirli bir aşamada geçerli olan kararlardır.
Duruşmada ara verilir mi?
Bu arada belirtelim ki; CMK’nın “Duruşmaya ara verme” başlıklı 190/1. maddesine göre; “Duruşmaya ara verilmeden devam edilir. Ancak acele hallerde davanın makul sürede sonuçlandırılabilmesi için duruşmaya ara verilebilir.”
Mahkemede karar verildikten sonra ne olur?
Ceza mahkemelerinde gerekçeli karar, kayıt altına alındıktan hemen sonra taraflara tebliğ edilir. Hukuk mahkemelerinde gerekçeli karar, taraflar talep etmediği sürece genellikle tebliğ edilmez.
Mahkeme ara karardan dönebilir mi?
Mahkeme, kural olarak, ihtiyati kararını, tarafların talebi üzerine veya kendiliğinden, yargılamanın tamamlanmasından önce geri alabilir. Çünkü ihtiyati kararlar, kural olarak, taraflardan biri lehine usulüne uygun olarak kazanılmış bir hak yaratmaz.
Ara karara itiraz edilir mi?
Duruşmada verilen tutukluluğun devamına ilişkin geçici karara karşı 7 gün içinde itiraz edilebilir. İtiraz, kararı veren mahkemeye başvurularak veya tutanağa geçirilmek kaydıyla mahkeme kalemine beyanda bulunularak yapılabilir.
Ara karar ne zaman kesinleşir?
İtiraz yolu artık kalmadığında ara karar kesinleşir. Örneğin, Yargıtay’ın bir kararı verildiği andan itibaren kesin değildir. Bu bağlamda, ilke kararıyla birlikte ara karardan sonuçlar çıkarılmaya çalışılır.
Duruşmaya ara verilmesi ne demek?
(1) Duruşmaya ara verilmeksizin devam edilir ve hüküm verilir. Ancak, acil hâllerde davanın makul bir sürede tamamlanmasını sağlamak üzere duruşma ertelenebilir. (2) 176 ncı maddede belirtilen süreye uyulmaması hâlinde, sanığa duruşmanın ertelenmesini isteme hakkı bildirilir.
2. duruşmada karar verilir mi?
Kaçırılan duruşma ilk duruşma ise, mahkeme sanığın veya davacının ikinci duruşmaya katılmasını zorunlu kılmaya karar verecektir. Sanık ilk iki duruşmaya katılmazsa, sanığın tutuklanması için bir emir çıkarılabilir.
Mahkemede ara duruşma yapıldı ne demek?
“Ara duruşma” terimi kamuoyunda çeşitli anlamlarda kullanılır. Ara duruşmalar, ilk duruşma ile karar duruşması arasında gerçekleşen duruşmaları ifade eder. Ayrıca, tutuklu ceza davalarında iki duruşma arasında gerçekleşen tutukluluk incelemesine ara duruşmalar denir.
Mahkemenin verdiği karar ne zaman kesinleşir?
Gerekçeli karara karşı kanunda öngörülen süre içinde itiraz edilmezse karar kesinleşir. 2. Gerekçeli karara karşı yargısal itiraz halinde itiraz ve itirazın incelenmesi yapılır. İtirazı inceleyen üst mahkemeler kararı hukuka uygun bulursa karar kesinleşir.
Hâkim karar verirken ilk neye bakar?
Mahkeme sanığın açık kimliğini belirler ve onun kişisel ve mali durumu hakkında bilgi edinir. Başkan yargıç iddianameyi okuyarak sanığın suçlandığı suçları, ilgili delilleri ve söz konusu suçlamanın hukuki niteliğini açıklar.
Duruşma yapıldıktan kaç gün sonra karar verilir?
Duruşma günü belli olan hâllerde Yargıtay, tarafları veya hazır bulunanı dinledikten sonra, taraflardan hiçbiri hazır değilse dosyayı inceleyerek kararını verir. Duruşma gününde karara bağlanamayan hususların en geç yirmi gün içinde karara bağlanması gerekir.
Mahkemede ara karar ne demektir?
Ara kararlar, süreci (davayı) sonlandırmayan, ancak onu yürütmeye ve daha da geliştirmeye yarayan kararlardır. Hakim, davayı yürütmek (ilerletmek) için davada birkaç ara karar verir.
Hâkim verdiği kararı değiştirebilir mi?
Karar verildikten sonra, taraflar talep etse bile hâkim bu kararı değiştiremez.
Ara karar istinaf edilir mi?
İTİRAZ DURUMU Kesin kararlar dışındaki kararlar (ve kanunda belirtilen diğer kararlar, örneğin ihtiyati tedbir, ihtiyati haciz kararları) itiraz sebebi olarak değerlendirilemez. İhtiyati kararlar, ana karara etki etmeleri nedeniyle ancak ana kararla birlikte itiraz yoluna gidilebilir.
Ara karar ne zaman istinaf edilir?
Hukuk davalarında istinaf süresi, hükmün tebliğinden itibaren iki haftadır (HMK m. 345).
Ara karar sevk ne demek?
Geçici karar nedir? Sigortalının sağlık durumunun değerlendirilmesinde, karara esas teşkil eden sağlık kurulu raporunun veya dosyadaki belgelerin yetersiz veya eksik olması hâlinde; gerekli tıbbi bilgi ve belgelerin tamamlanarak daha doğru bir değerlendirme yapılabilmesi amacıyla verilen karardır.
Mahkeme ek karar ne demek?
Mahkeme hükmün icrası için yapılan başvuruyu kabul eder etmez, bir “ek hüküm” verilir. Tamamlama başvurusu gerekli şartları taşımıyorsa, mahkeme tamamlama başvurusunu reddetmeye karar verir. Hem tamamlama başvurusunun kabulü (ek hüküm) hem de tamamlama başvurusunun reddedilmesi kararları ek kararlardır.
Ara mahkeme ne olur?
Ara Mahkeme: Her 30 günde bir gerçekleşen incelemeye halk arasında Ara Mahkeme denir. Ülkemizdeki ceza davalarında duruşmalar arasındaki yaklaşık süre 3-4 aydır. Tutuklama kararı verilen davalarda tutuklama kararı belgeleri her 30 günde bir incelenir.