İçeriğe geç

Çömçe Hangi Yöreye Ait

Çömçe hangi dilde?

Çömçe – Nişanyan Sözlüğü. Eski Türkçe (sadece Oğuzca) çomça “kürek” kelimesinden türemiştir. Bu kelime Eski Türkçe çom – “suya daldırmak” fiilinden, Eski Türkçe +çA ekiyle türemiştir.

Çöğdürmek hangi yöreye ait?

Eylem. [1] (argüman) (Sivas lehçesi) (argüman) Ayakta işemek, çöp kutusuna ayakta işemek.

Çömçe mi kepçe mi?

Orta Türkçede “kepçe” yerine “çömçe” kelimesi kullanılmıştır. Çömçe, Eski Türkçe çöm “dalmak, çimdiklemek” kelimesinden alıntıdır. Kelime aynı zamanda “kısalık” anlamına geldiğinden çocuklara “çömçe” denirdi.

Kepçe hangi dilde?

Farsça kafçe kelimesinden türetilmiş bir kelimedir كفچه “saplı su kabı, kepçe”. Farsça kelime, aynı anlama gelen Orta Farsça (Pehlevi veya Partça) kafç veya kafchag kelimesinden türemiştir.

Çömçe nedir TDK?

Kelime Anlamı: “Seramik” kelimesi, genellikle yemek pişirmek, saklamak veya yiyecek ve içecek taşımak için kullanılan toprak kapları veya kapları ifade eder.

Cunta Türkçe mi?

Latince “katılmak” anlamına gelen jungere kelimesinden türetilen ve İspanyolcada orijinali junta (hunta olarak telaffuz edilir) olan terim, bu dilden Türkçe de dahil olmak üzere diğer dillere de girmiştir.

Çambış ne demek?

cumuk: Kısa, kısaltılmış. Çağşak: Kumul yapısındaki küçük çakıllar. Çambiş: Tutulması zor, dengesiz kişi. Çabgı: Düzeltme amacıyla bir şeyin altına yerleştirilen ince tahta parçası.

Cor ne demek Hatay?

Çor (Rusça: Чёрт, Ukraynaca: Чорт, Lehçe: Czart, Çekçe ve Slovakça: Čert, Belarusça: Чорт) – Türk, Altay ve Moğol halk kültüründe cin anlamına gelir.

Tuymuna ne demek?

Tuymuna: Rastgele, ezbere, sıradan, keyfi.

Çemçe ne demek?

Çemçe kelimesi, Çömçe olarak da kullanılır ve kepçe veya büyük tahta kaşık anlamına gelir. Bazı yörelerde Çomça olarak da adlandırılır. Yemeği yayıp bölen kaşık anlamına gelen Çemçe, kepçenin eşdeğeridir.

Kaç çeşit kepçe var?

Kova, düz kova, ters çevrilebilir kova, grapple kova ve dragline kova gibi farklı tipleri vardır. Paletli veya kauçuk tekerlekleri vardır.

Kepçe ne olarak geçiyor?

Backhoe loader, backhoe loader olarak bildiğimiz araçtır. Birçok farklı kepçe türü vardır. Genellikle kirli alanlarda kazı çalışmaları için kullanılır. Backhoe loader’ı ekskavatör veya yükleyici olarak da adlandırmak mümkündür.

Kepçeyi kim icat etti?

Ekskavatörün atası sayılan ilk kürek tipi makineyi Amerikalı William S. Otis icat etti. Bir inşaat firmasının ortağı olan Otis, üstlendiği demir yolu projelerini zamanında tamamlamak ve kazı çalışmalarını hızlandırmak için çeşitli yollar denedi.

Kepçenin İngilizcesi ne?

Kepçenin İngilizce-Türkçe Sözlükteki Anlamları: 32 sonuçKategoriİngilizceOrtak Kullanım1Ortak Kullanımle i.Sol eliyle bir kepçe tutar. Sol eliyle bir kepçe tutar. Daha fazla ifade2Ortak Kullanımscoop i.

Kaşık hangi dilden gelir?

Eski Türkçe kasuk “(tahtadan oyulmuş) kaşık” kelimesinden türemiştir. Bu kelime Eski Türkçe kashı – “oymak, çizmek” fiilinden Eski Türkçe eki +Uk ile türemiş olabilir; ancak bu kesin değildir. Farsça kafş “kapçek” > kafşik “kapçecik”. Farsçadan ödünç alınan kelimenin Türk kökenli olması mümkündür.

Çerçi Türkçe mi?

Andreas Tietze’nin tarihî-etimolojik Türkçe-Türkçe sözlüğünde çerçi kelimesi Moğolca “car (haber)” kökünden gelmekte ve “car ‘haber’ +-çi” şeklinde açıklanmaktadır (Tietze, 2002; 428)”.

Çörten hangi dilde?

Gargoyle – Nişanyan Sözlüğü. Bazı Anadolu lehçelerinde bulunan çörten “kurutulmuş yoğurttan yapılan yiyecek” anlamı da çortan Թրրրֶ֩֡ “kuru yoğurt” kelimesinin Ermenice biçiminden gelir ve ayrı bir kelimedir.

Çerçi hangi dilde?

Kökenine bakarsak; Farsçada: carcı; “haberci, ulak” anlamına gelen seyyar satıcılar, ticaret yaptıkları sınırlı bir alanda iletişimi sağlıyorlardı ve mektup gibi iletişim araçlarını da taşıyorlardı. Ulaşımın ve kentleşmenin artmasıyla seyyar satıcılık yavaş yavaş ortadan kalkan bir meslek haline geldi.

Çemçe ne demek?

Çemçe kelimesi, Çömçe olarak da kullanılır ve kepçe veya büyük tahta kaşık anlamına gelir. Bazı yörelerde Çomça olarak da adlandırılır. Yemeği yayıp bölen kaşık anlamına gelen Çemçe, kepçenin eşdeğeridir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir